Maldiv.hu - Jetwing Travel Utazási iroda Hírek

Repülőtéri transzferek

Hasznos tudnivalók

A nemzetközi repülőtérről, mivel és hogyan juthatunk el az üdülőszigetre?

Maldív-szigetek elhelyezkedése speciális, az üdülőszigetek (kb. 145) szétszórtan találhatóak gyöngyfüzérszerűen az Indiai-óceánban, emiatt a megközelítésük is különleges és már az oda történő utazás is egy élmény lehet. A nemzetközi repülőtér is egy külön sziget és innen juthatunk el az üdülőszigetekre. Különböző transzfer lehetőségek állnak rendelkezésre, van ahol több opció is lehetséges, de van ahol azonban nem választható meg a transzfer típusa, ez gyakran függ a távolságtól is, hogy az üdülősziget milyen messze van a repülőtértől.
Alapvetően háromféle transzfer létezik, ezek a következők:

Hidroplán:

Kisebb kapacitású repülő, mely vízről száll fel és vízre száll le, alacsonyan repül és rendszerint a pilóták mezítláb "vezetik" :) Sokan ezt tartják a legnagyobb élménynek, hátránya azonban, hogy az időjárási tényezők igencsak befolyásolják a repülését, menetrendjét. Csak nappal repül, általában reggel 06.30 és délután 16.00 között. Több szigeten is leszállhat és gyűjti az utasokat. Kb. 35-40 perc alatt érhetjük el az üdülőszigetet.

Gyorshajó:

A repülőtérhez közelebbi szigetekre általában gyorshajó közlekedik és valóban gyorsak, hasítják az óceán vizét :) A sziget távolságától függően 20 - 90 perc is lehet a menetidejük. Az időjárás kevésbé van rá hatással és közlekedik sötétben is, ahol gyorshajós a transzfer ott általában kérhető késői kijelentkezés is.

Belföldi repülőjárat:

Nagyobb kapacitású repülőgépek (kb. 40 - 70 fő szállítására alkalmasak) általában légcsavarosak. A szigetek között elhelyezkedő belső repülőtereken szállnak le, ami gyakorlatilag nem több mint egy kifutópálya, innen pedig gyorshajó viszi tovább az utasokat az üdülőszigetre. Kb. 35 - 50 perc alatt érhetjük el resortot. Sötétben is közlekednek, a távolabbi szigetek használják.

A helyeik által lakott szigetekre (a vendégház típusú szállások mind a helyiek által lakott szigeteken helyezkednek el) általában menetrendszerinti kompokkal jutahtunk el, egy-két esetben lehetséges privát gyorshajó transzfer is.

Fontos tudni, hogy a szállásokat kizárólag transzferrel együtt lehetséges foglalni, külön csak transzfer foglalására nincs lehetőség!

A nemzetközi repülőtérre történő megérkezéskor a beutazási ügyintézés és csomagjaink felvétele után a szigetek pultjaihoz kell mennünk, és itt irányítanak el bennünket  a transzferekhez.
A légi transzferek esetén a belföldi terminálhoz, a gyorshajó esetén a kikötőhöz.
Egyes szigeteknek külön váróterme is van (lounge), ahol kényelmesebben telik a várakozással eltöltött idő. A transzfereket ugyanis a nemzetközi járatokhoz igazítják, nincs pontos menetrendjük, összeszedik az utasokat, így elképzelhető 1-2 órás várakozás. A gyorshajó esetén ez kevesebb idő, ott általában max. 1 órán belül van transzfer.

Hazafelé a recepción adnak tájékoztatást a transzferek indulási idejéről, ezt 24 órával a hazaindulást megelőzően.

A szigetek között nincs átjárási és transzfer lehetőség (néhány kivétellel), amennyiben valaki több szigeten tölti el a nyaralását, mindig a nemzetközi repülőtéri szigetre kell visszamennie és onnan a következő üdülőszigetre.

Vissza a hírekhez