A hatalmas Indiai-óceán horizontjából zöld pálmák tűnnek elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek,
A tiszta kék tengerről, mint gyöngyszem tűnik elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek             (Maldív népdal)

Ezekkel a sorokkal köszöntjük a kedves Olvasót a trópusi Maldív-szigeteket bemutató honlapunkon, a weboldal böngészéséhez kellemes szórakozást kívánunk!

 


Hasznos tudnivalók

Male' főváros

Történelmi helyszínek, felhőkarcolok, látványos várossziluett. Egyszerre sikerül modern nagyvárosnak és szigetnek lennie. Korábban gyéren lakott sziget volt, ma már egy világszínvonalú város, iskolákkal, kórházakkal, éttermekkel és modern létesítményekkel.

Látnivalók:

A Hukuru Miskiyy mecset 1656 épült, a falainak egy része korallból készült,  és jellemzik még a szépen faragott gerendák.
Mulee-aaage a jelenlegi elnöki rezidencia az I. világháború előtt épült és a Hukuru Miskiryy mecsetre néz. Az Islamic Centre 1984-ben épült, a nagy mecsethez különleges, szépen nyújtot fehér lépcsősor vezet fel. Itt található még a Szultán Park és a Nemzeti Múzeum is, utóbbi szép gyűjteménnyel rendelkezik, fák veszik körül, nagyon hangulatos.

Male egyik érdekessége néhány ház elnevezése, mint például Tengeri szellő, Napsütés-lak, Nefelejcs és Mindig Boldog. Egyéb más elnevezésű házakat is találunk, érdemes ezért körbesétálni a szigetet és megismerni ezt a helyi szokást.

Amiért még érdemes körbesétálni a szigeten, az a mesterségesen kialakított strandrész, Raalhugandu, Male dél-keleti oldalán. Ez a helyi szörfösök fő központja. A környék késő délután, estefelé megtelik élettel, több száz helyi lakos jön ki relaxálni, élvezni a friss tengeri levegőt.
Van egy kis szörfös kilátó, amit a helyiek építettek, innen jól lehet szemlélni a hullámokat és remek szórakozást nyújt, ahogy a deszkások próbálnak megbirkózni a nagyobbnál nagyobb hullámokkal.

Vásárlás:

Male'-n soféle bolt megtalálható, szupermarket, patika, elektronika, könyvesboltok, ruházati üzletek, cipőboltok, és ékszerüzletek.

Két piacot is találhatunk az egyik a halpiac, a másikon pedig helyi termékeket, illetve zöldségeket, gyümölcsöket lehet vásárolni. Ez a helyi kis piac egyébként M ale északi részén helyezkedik el, a helyiek nagyon kedvelik, mivel friss, helyi gyümölcsöket és zöldségeket olcsón lehet vásárolni. Idehozzák ugyanis Maldív-szigetek összes szigetéről a terményeket.Az egyik legfinomabb a banán, ami nem hasonlítható össze ízvilágában, a magyarországi boltokban kaphatóval.   

A halpiac nem messze található a gyümölcs-zöldség piactól. Az orrunkat már messziről megcsapja a frissen fogott halak szaga. Amint ezt a szagot megszokta, nagyon élvezni fogja a piac hangulatát. Késő délután a legjobb ide ellátogatni, mert a halászok, akkor érnek be a tengerről a friss zsákmánnyal. Megtekinthető, ahogy a halakat pucolják, darabolják, szóval az egész feldolgozási folyamat.

Érdemes megnézni a helyi kis textilboltokat is, ahol kézzel készített, színes kelméket lehet vásárolni. A maldív nők többsége is ezt részesíti előnyben.

Étkezés

Az éttermek kora reggeltől éjjel 1-ig várják a vendégeket. A menü széles választékú thai, olasz, indiai és más egyéb nemzetközi konyha mellett a regionális és helyi ételkínálatot is érdemes kipróbálni.A légkondicionált bisztróktól kezdve a nyitott kávézókig mindednféle étkező megtalálható. Az igazi maldív élmény azonban az, ha egy tengerparti étteremben kipróbálja a helyi halspecialitásokat.

Vannak helyi "gyorséttermek" is ezeket Sai-Hotaas-nak (teázó) nevezik. Ezeken a helyeken különböző gyorsételeket szolgálnak fel: édességek,ízletes kis falatkák, hal és kókusz a jól ismert helyi kenyérrel a 'roshi'-val. Ha szeretne a helyiekről többet megtudni és társalogni velük, ez a hely tökéletesre.
Emellett sok kávézó is van, amik csendesebbek, mint a hotaasok, kávékat, teákat, forró csokit és snack-et szolgálnak fel