A hatalmas Indiai-óceán horizontjából zöld pálmák tűnnek elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek,
A tiszta kék tengerről, mint gyöngyszem tűnik elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek             (Maldív népdal)

Ezekkel a sorokkal köszöntjük a kedves Olvasót a trópusi Maldív-szigeteket bemutató honlapunkon, a weboldal böngészéséhez kellemes szórakozást kívánunk!

 


Hasznos tudnivalók

Utazás Maldív-szigetekre

Maldív-szigetek bár jellegéből adódoan elszigetelt, könnyen megközelíthető bárhonnan, Dél-Kelet Ázsiából, Közel-Keletről vagy Európából stb...
Azonban csak repülőgéppel, hajóval vagy jachttal juthatunk el ide.

Amennyiben repülőgéppel érkezik, a gép a Maldív Nemzetközi Repülőtérre száll le Hulhule-n.
Onnan az üdülőszigetek megszervezik saját transzferjüket, gyorshajóval vagy hidroplánnal. Csupán 4 km-re van a fővárostól Male-tól, taxi dhonival (helyi kishajó) vagy gyorshajóval közelíthető meg. Az út Male főváros szigetére kb.10 percig tart.

Sri Lankáról is érkezhet a Maldív-szigetekre, az egyik Colombo és Malé között közlekedő hajón.

Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy jachttal érkezik és szeretne vitorlázni a szigetek körül, akár ezt is megteheti, de leőbb át kell esni a vámvizsgálaton Malé-ban, és utána igényelni kell a vitorlás engedélyt az Atoll Közigazgatási Minisztériumtól.

Budapestről repülővel számos lehetőség van eljutni Maldív-szigetekre, ezek közül az egyik, a LuftHansa és a SriLankan Airlines menetrendszerinti járatainak kombinációja, egy európai és egy colombo-i átszállással. Repülőjegy irányára: kb. 180.000 Ft-tól/fő + illeték kb. 89.000 Ft/fő
Érdeklődni lehet a SriLankan Airlines magyarországi vezérképviseleténél: 1095 Budapest, Mester u. 40-44., Tel.:1/987-6401, Web: www.srilankan.hu

A repülőtér

A repülőjáratok az Ibrahim Nasir Nemzetközi Repülőtéren szállnak le. Lélegzetelállító látvány és izgalmas élmény, ahogy közeledve a leszállópályához a felhők mögül előbukkanak a kis szigetek, majd a repülőtér, ami gyakorlatilag egy kifutópálya a parttal párhuzamosan fut és egy pillanatra azt hihetjük, hogy a vízben landolunk.
Male fővárosától dhoni kishajó transzferrel 15 percre van. Kicsi, de jól felszerelt, ajándéküzletek, étterem, orvosi szolgálat, banki ügyintézés és posta is van.

Még egy jó minőségű négycsillagos szálloda is található rajta Hulhule Resort, egy maldív-szigeteki üdülésre kevésbé ideális, főként azok az utasok veszik igénybe, akiknek késő éjjel érkezik vagy indul a gépe, és nem közlekedik transzfer a választott üdülőszigetre.

Mit kell csomagolni?

Az állandó magas hőmérséklet és napsütés miatt, könnyű anyagú ruhák javasoltak, a színes nyári ruhákat nyugodtan elő lehet venni. Pólók, pamutruházat, szoknya, rövidnadrág a legmegfelelőbbek.
Cipők közül a papucs, szandál, félcipő a javasoltak. Strandcipő célszerű a korallok miatt.

Male-ban a vallás miatt fedett váll szükséges, illetve térdet takaró szoknya vagy nadrág, az üdülőszigeteken az étteremekbe megfelelő öltözet kell.

Trópsi zápor, vihar bármikor előfordulhat, így esernyő, vékony pulóver se hiányozzon a bőröndből.

Napolaj, rovarriasztó (elsősorban a szúnyogok miatt) és a kalap is elengedhetetlen, de ezeket akár Male-ban is beszerezhetjük.

Beutazás

Magyar állampolgároknak érkezéskor 30 napra érvényes vízumot pecsételnek be az útlevélbe. A vissz autazás dátumától számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.
Tilos az alkohol, pornográf irodalom, fegyverek, kábítószer és sertéshús bevitele.

Egészségügyi előírások

Sárgaláz és kolre elleni védőoltás igazolása szükséges néhány fertőzőgyanús országól érkező turistának.
Védőoltás nem szükséges nem szükséges egyébként, a csapvíz fogyasztása nem javasolt.

Transzfer

A szálloda-szigetekhez szükséges transzfert a szobafoglalással együtt intézik az utazási irodák. Gyorshajó és hidroplán (ahol lehet) transzferek közlekednek.

A Maldív-szigeteki Idegenforgalmi Hivatalnak a repülőtér érkezési termináljánál van egy információs pultja, ahol kérhető egyéb tájékoztatás, brosúra.Male' főváros

Történelmi helyszínek, felhőkarcolok, látványos várossziluett. Egyszerre sikerül modern nagyvárosnak és szigetnek lennie. Korábban gyéren lakott sziget volt, ma már egy világszínvonalú város, iskolákkal, kórházakkal, éttermekkel és modern létesítményekkel.

Látnivalók:

A Hukuru Miskiyy mecset 1656 épült, a falainak egy része korallból készült,  és jellemzik még a szépen faragott gerendák.
Mulee-aaage a jelenlegi elnöki rezidencia az I. világháború előtt épült és a Hukuru Miskiryy mecsetre néz. Az Islamic Centre 1984-ben épült, a nagy mecsethez különleges, szépen nyújtot fehér lépcsősor vezet fel. Itt található még a Szultán Park és a Nemzeti Múzeum is, utóbbi szép gyűjteménnyel rendelkezik, fák veszik körül, nagyon hangulatos.

Male egyik érdekessége néhány ház elnevezése, mint például Tengeri szellő, Napsütés-lak, Nefelejcs és Mindig Boldog. Egyéb más elnevezésű házakat is találunk, érdemes ezért körbesétálni a szigetet és megismerni ezt a helyi szokást.

Amiért még érdemes körbesétálni a szigeten, az a mesterségesen kialakított strandrész, Raalhugandu, Male dél-keleti oldalán. Ez a helyi szörfösök fő központja. A környék késő délután, estefelé megtelik élettel, több száz helyi lakos jön ki relaxálni, élvezni a friss tengeri levegőt.
Van egy kis szörfös kilátó, amit a helyiek építettek, innen jól lehet szemlélni a hullámokat és remek szórakozást nyújt, ahogy a deszkások próbálnak megbirkózni a nagyobbnál nagyobb hullámokkal.

Vásárlás:

Male'-n soféle bolt megtalálható, szupermarket, patika, elektronika, könyvesboltok, ruházati üzletek, cipőboltok, és ékszerüzletek.

Két piacot is találhatunk az egyik a halpiac, a másikon pedig helyi termékeket, illetve zöldségeket, gyümölcsöket lehet vásárolni. Ez a helyi kis piac egyébként M ale északi részén helyezkedik el, a helyiek nagyon kedvelik, mivel friss, helyi gyümölcsöket és zöldségeket olcsón lehet vásárolni. Idehozzák ugyanis Maldív-szigetek összes szigetéről a terményeket.Az egyik legfinomabb a banán, ami nem hasonlítható össze ízvilágában, a magyarországi boltokban kaphatóval.   

A halpiac nem messze található a gyümölcs-zöldség piactól. Az orrunkat már messziről megcsapja a frissen fogott halak szaga. Amint ezt a szagot megszokta, nagyon élvezni fogja a piac hangulatát. Késő délután a legjobb ide ellátogatni, mert a halászok, akkor érnek be a tengerről a friss zsákmánnyal. Megtekinthető, ahogy a halakat pucolják, darabolják, szóval az egész feldolgozási folyamat.

Érdemes megnézni a helyi kis textilboltokat is, ahol kézzel készített, színes kelméket lehet vásárolni. A maldív nők többsége is ezt részesíti előnyben.

Étkezés

Az éttermek kora reggeltől éjjel 1-ig várják a vendégeket. A menü széles választékú thai, olasz, indiai és más egyéb nemzetközi konyha mellett a regionális és helyi ételkínálatot is érdemes kipróbálni.A légkondicionált bisztróktól kezdve a nyitott kávézókig mindednféle étkező megtalálható. Az igazi maldív élmény azonban az, ha egy tengerparti étteremben kipróbálja a helyi halspecialitásokat.

Vannak helyi "gyorséttermek" is ezeket Sai-Hotaas-nak (teázó) nevezik. Ezeken a helyeken különböző gyorsételeket szolgálnak fel: édességek,ízletes kis falatkák, hal és kókusz a jól ismert helyi kenyérrel a 'roshi'-val. Ha szeretne a helyiekről többet megtudni és társalogni velük, ez a hely tökéletesre.
Emellett sok kávézó is van, amik csendesebbek, mint a hotaasok, kávékat, teákat, forró csokit és snack-et szolgálnak felPénzváltás

A nemzeti bank a Bank of Maldives, melynek több fiókja is van Male'-ban illetve a népesebb helyeken például a repülőtéren, Seenu Atoll Hithadoo-n, Haa Dhaalu Atoll Kulhudhusfushi-n és Lhaviyani Atoll Naifaru-n.

Több másik regionális bank is műkődik Male' városában a State of India, Bank of Ceylon és HSBC is megtalálhatók.

ATM

A legtöbb banknak van ATM-e Male'ban

Valuta

A maldív pénznem a Rufiyaa, 500-as, 100-as, 50-es, 20-as és 10-es címletekben van. 1 Rufiyaa 100 Laari. 1 USD pedig 12,85 RufiyaaEgészségügyi ellátás

Male'-n 2 kórház is található, melyek a turistákat és helyieket egyaránt ellátják. Ezek mellett több orvosi rendelő is van illetve klinikák, amik háziorvosi szolgálatokat látnak el.

Minden lakott szigetnek van rendelőintézete és minden atollnak van nagyobb regionális kórháza. Az üdülőszigeteknek is van orvosi szolgálata.