A hatalmas Indiai-óceán horizontjából zöld pálmák tűnnek elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek,
A tiszta kék tengerről, mint gyöngyszem tűnik elő,
Ez a szülőföldem, ez a Maldív-szigetek             (Maldív népdal)

Ezekkel a sorokkal köszöntjük a kedves Olvasót a trópusi Maldív-szigeteket bemutató honlapunkon, a weboldal böngészéséhez kellemes szórakozást kívánunk!

 


Fedezze fel

Búvárkodás

Maldív-szigetek tökéletes hely a búvárkodásra, egész évben kellemesen meleg víz, 50 méteres vagy néhol annál is jobb látótávolság. Több mint 3000 korallzátony, a világ egyik korallzátonyokban leggazdagabb területe. A halak és más víz alatti élőlények több mint ezer faja lakik a maldív vizekben.

A legjobb dolog az, hogy nem kell professszionális búvárnak lenni, ahhoz, hogy élvezzük a Maldív-szigetek vizeinek szépségeit.
Már a házi zátony megtekintése fantasztikus élményt tud nyújtani, amely már pár perc úszással elérhető.

A merülőhelyek nagyon változatosak. A lapos korallkertektől a kőfalakig, az atollcsatornákon át a roncsokig minden megtalálható. A merülőhelyeken gyakran találkozhatunk szirtcápákkal, teknősökkel, mantákkal és sasrájákkal. Majdnem mindegyik szigetnek van saját cápa- és manta megfigyelő helye.
A maldívi merülések döntően áramlásos merülések, a búvárhajók nem kötnek ki, hanem követik a búvárokat a felszínen. Ezért a merülések maximális időtartama 60 perc és legfeljebb 30 méterig merülhetünk le a törvény szerint, amit be is tartatnak a túravezetőkkel.

A zátonyok állapotának megőrzése nagyon fontos szerepet játszik a maldív-szigeteki hatóságok tevékenységében. Tilos bármilyen tengeri élőlényt megérinteni, különösképpen a teknősöket, napoleonhalakat, delfineket, cápákat, csigákat, lágy és ke mény korallokat. 1998 óta nem szabad 12 mérföldes körzetben vadászni.

A november és május közötti hónapokban a legcsendesebb a tenger, egy tökéletes búvárvakációra a március és április közötti időszak alegmegfelelőbb.
Tanácsos búvártanfolyamon részt venni mielőtt a Maldív-szigetekre érkezünk, így már rögtön elkezdhetünk búvárkodni, ahelyett, hogy a vakációnkból egy hetet az osztályteremben töltenénk. Tudni kell úszni és a minimum korhatár 12 év.Vízisportok

Egy olyan hely, ahol a víz az úr, és a tengerben szinte elveszik a szárazföld, a vízi mókák soha nem érnek véget.
A maldívok általában úsznak, vízilabdáznak a barátaikkal vagy szörföznek a hétvégi piknikeken.
Minden üdülőhelynek van vízisportcentruma, ahol számos szórakozás közül lehet választani.
Ezek a központok jól felszereltek: snorkeling felszerelés, szörfdeszkák különböző méretekben, katamarán. Néhány sziget tart szörftanfolyamokat, de lehet parasailingezni, kajakozni, vízisízni és jet-skizni is.

Maldív-szigetek legfőképpen a szörfösök mekkája, a világ minden részéről érkeznek ide. A délnyugati monszun miatt júniustól szeptemberig különösen nagy hullámok vannak (3-8 lábig terjedően)
Az üdülőszigetek partjainál és közelében is lehet tapasztalatokat szerezni, azonban a gyakorlott hullámlovagok a partoktól távol speciális szörftúrákon vehetnek részt.Kirándulások, fakultatív program lehetőségek

Maldív-szigeteken számos nagyszerű program közül válogathatunk, a kirándulásokat az üdülőszigetek szervezik.

A leggyakoribb fakultatív programlehetőségek:

Egy helyiek által lakott sziget megismerése

A legjobban akkor ismerhető meg az átlagos maldív élet és hétköznapok, ha ellátogatunk egy helyiek által lakott szigetre.
Kb. 200 lakott sziget van, ezek közül néhány modernebb fény

esre festett házfalakkal és kikötővel rendelkezik, a

hatalmas kókuszpálmafa adta árnyékok és

ingások azonban ezekről a szigetekeről sem hiányozhatnak.
Ahogy nem hiányozhat a helyi közösségi élet egyik legfontosaab szí

ntere a holhuashi sem. A holhuashi egy üreges összekötözött fából készült, nádfedeles kis építmény, melyet

rendszerint a parton a kikötőnél állítanak fel. A helyiek munka után itt pihenik ki fáradalmaikat, mesélnek egymásnak, kártyáznak és rádiót hallgatnak.

Maldív-szigeteken az emberek halászatból, turizmusból és kereskedelemből élnek meg. A munkát késő délután fejezik be, miután hazaértek vesznek egy frissítő fürdőt, majd tiszta ruhába bújnak és ellátogatnak barátaikhoz, rokonaikhoz. Nem mennek azonban üres kézzel, kis tálkában házikészítésű curry-t visznek magukkal. Ezután pedig közösen lazítanak a tengerparton, napoznak, a gyerekek a strandon játazsnak.

Néhány szigeten nagyon szép helyiek által kézzel készített ajándéktárgyakat vásárolhatunk.

Félnapos szigettúra

Két különböző sziget megtekintése. Először egy helyi szigetre történik a látogatás, ahol többféle szuvenír bolt közül válogathatunk és vásárolhatunk szarongot ( a maldív férfiak egy öltözéke), festett polot és más egyéb kézműves tárgyakat.
Majd egy üdülősziget meglátogatása következik, ami nagyon modern, felszerelt sziget. Érzékelni lehet a két sziget közti különbséget, hiszen a helyiek által lakott szigetek egyszerűek, semmilyen luxus nem található meg rajtuk, halászatból és kereskedelemből próbálnak megélni. Az üdülőszigetek luxusbungalói pedig a legmodernebb berendezésekkel felszereltek a plazma tv-től kezdve egészen a szobában lévő jacuzziig.

Ha nem látogatunk el egy helyiek által lakott szigetre, akkor nem is ismerjük meg igazán Maldív-szigeteket.

Lakatlan szigettúra

Az 1190 sziget közül, alig 200 sziget lakott, így könnyen lehet találni lakatlan szigetet. Az üdülőszigetről egy gyorshajóval történik az utazás  a szigetre. Itt aztán zavartalanul lehet úszkálni az óceánban, snorkelingezni vagy éppen piknikezni.

Kirándulás dhoni-val

A dhoni csónak a Maldív-szigetek egyik legrégebbi szimbóluma. Ez egy kis fából készült csónak, különleges formája van és manapság már diesel meghajtással működik. A dhoni-s kirándulás remek szórakozási lehetőség.

Male' főváros (sziget) megtekintése

Male szigete csupán 2 km hosszú és 1 km széles, de kb. 100.000 ember lakja.
Az iszlám C enter-t már messziről megismerhetjük aranyszínben csillogó kupolájáról, a múzeum, a régi házak és a modern emeletes épületek pedig kontrasztos látványt nyújtanak.
Megtekinthetjük a kormányzati épületet és számos történelmi házat. De sétálhatunk, akár csak a kikötő mentén is, ahol belecsöppenhetünk a helyiek mindennapi életébe, amely izgalmas élmyént nyújt, főleg ha elérünk a halpiachoz.
Emellet vásárlási lehetőség is van Male-ban.

Éjszakai horgászat


A maldívok vérében már benne a horgászat, hiszen az egyik fő megélhetési forrásuk Közösen ünnepelnek ha van egy jó fogás és panaszkodnak ha kevés a hal a vacsoraasztalnál.
De jó fogásra esélye bárkinek lehet, aki részt vesz ezen a programon. Ha valaki szereti a horgászatot, akkor Maldív-szigetek az egyik legtökéletesebb helye arra, hogy gyakrolja a hobbiját.
Naplementekor indul a program a kishajóval egy az üdülőszigethez közeli zátonyra. Itt aztán hagyományos módszerrel lehet horgászni, zsineggel és egy kis csalival. Bedobjuk és nagy fogást kívánunk. Aki üyges és horgára akad a hal, annak a szigeten el is készítik, megeheti.

Reggeli horgászat

Pirkadatkor indul a kirándulás, kis helyi csónakkal, a dhonival. Reggel frissen, üdén lehet élvezni a horgászat örömeit. Zsineget és csali t adnak feleszerelésnek, ami kifogunk azt elkészítik.

Horgászat az azúrkék vizeken

Felejthetetlen élményt nyújt a maldív vizeken a horgászat e fajtája. Reggel vagy délután indítjáka programot, gyorshajóval és egy tapasztalt horgásszal. Maximum egyszerre 4 fő vehet részt rajta. A maldív vizekben számtalan halfajta megtalálható, a wahoo, baracuda és blue marlin, csak néhány azok közül a halak közül, melyek horogra akadhatnak, ha szerencsés valaki.

Tengeralattjáró túra

Fedezzük fel a víz alatti élővilágot, ezen az egyedülálló kiránduláson, anélkül, hogy búvárruhába kellene bújnunk. Több mint 3 méteres méylségbe merülünk egy légkondicionált, nagyon jól felszerelt tengeralattjáróval.
Elénk tárul a Maldív-szigetek csodálatos víz alatti élővilága a színes halak, növényzet stb...
Mivel Maldív-szigetek 99%-a víz, így elmondtható, hogy ezen utazás során látta az egész országot.

Hidroplán túra

Nézze meg Maldív-szigeteket úgy, ahogy csak a madarak látják, egy repülős túra keretében.
Lélegzetelállító fotókat készíthet a szigetekről és korallzátonyokról, mely örök emlék marad.
Láthatjuk, ahogy az atollok egyedülálló gyöngyszeméből egy nyaklánc bonatkozik ki.

Üvegfenekű hajókázás

Egy 10 személyes üvegfenekű kis csónakkal történik az utazás és 30 perces. Az üdülőszigethez közeli házi zátony élővilágát csodálhatja meg.

Snorkeling

Utazás a világ titkos rejtekhelyére, ami csakis a felszín alatt a tenger mélyén lakozik. Szebbnél szebb korallokat és faunákat fog találni. A kristálytiszta vízben akár 30 méterre is el lehet látni. Ez a rövid utazás helyi kis csónakkal (dhonival) történik egy közeli zátonyra, ahol aztán szabadon lehet úszkálni és felfedezni a világ majdnem összes, csodáltaos kis halát.Spa és wellness

Maldív-szigetek környezete a csendes szigetek és partok, a tenger ritmusos hullámzása, a vízből a levegőbe párolgó só és a puha fehér homok, ami a talpunkat masszírozza, már önmagában felér egy terápiás kezeléssel.

Az üdülőszigetek szinte mindegyike rendelkezik spa és wellness részleggel, melyek nagyon jól felszereltek és igazi felüdülést és regenerálódást nyújtanak.
Terápiák széleskörű választéka, masszázsok, jacuzzi és szauna, csak néhány példa a fantasztikus kínálatból.

A kezelések gyakran a hagyományos ázsiai és a klasszikus európai technikák kombinációja.
Ilyen hagyományos kezelés például a szűz kókuszolajból készített kivonat, melyet az ősi recept alapján készítenek el és hidratálásra használják. A másik helyi népszerű kezelés a gandhakolhi levéllel történik, melyet kisebb fájdalmak enyhítésére használnak. És említésre méltó a tradícionális homok masszázs is, melyet az izomzat és ízületi fájdalmak gyógyítására használnak.

A spa részlegeket a szigetek leghangulatosabb helyein hozzák építik fel, például a sziget belesejében, a zöld, buja növényzettel eltakarva, vagy egy kis lagúnában, víz feletti bungalóban vagy éppen víz alattiban.

Néhány sziget saját spa kezeléseket fejleszt ki és használ, néhány híres, jól bevált spa kezeléseket.

Néhány spa, amivel Maldív-szigeteken találkozhatunk:

Araamu Spa: A hagyományo maldív technikákat alkalmazza, a lényege a tengeri növények és füvek. Gyógymasszázst, arcmasszázst és bőrkezeléseket kínál. Ahol megtalálható: Sun Island, Paradise Island, Holiday Island, Royal Island

Duniye Spa: Serkenti az elmét, erősíti a szellemet, kelet és nyugat kombinációján alapszik, a modern és hagyományos rituálékat ötvözve. Ahol megtalálható: Gasfinolhu, Merru Island, Kuredu Island

Anggerik Spa: Keleti hagyományokkal, balinéz jellegű terápiák, külön kiemelndő a romntikus páros terápiák és a Junior Spa. Ahol megtalálható: Bandos Island

Chavana Spa: A Chavana szó egy indiai bölcs ember neve volt, aki felfedezte a fiatalság szökőkútját és elkápráztató új külsejével sikerült meghódítania a hercegnőt, aki végül hozzáment feleségül. A Chavana ennek köszönhetően fiatalító kezeléseket kínál. Ahol megtalálható: Chaaya Island Dhonveli

Coconut Spa: Tisztító és fiatalító terápiákat kínál. Ahol megtalálható: Adaaran Club Rannalhi, Adaaran Select Hudhuran Fushi & Ocean Villas, Adaaran Select Meedhupparu & Prestige Water Villas, Adaaran Prestige VadooNászutasoknak

Ha egy házaspár azt szeretné, hogy a nászút valóban szerelmük megünnepléséről szóljon és életük legszebb emléke legyen, Maldív-szigetek erre a legtökéletesebb hely.

Gyertyafényes vacsora az óceánpartján a csillagok alatt, romatnikus piknik egy lakatlan szigeten, vagy csak lustálkodni a víz fölötti privát bungalóban a végtelen, azúrkék óceánt bámulva.
Azonban, ha már valaki megunta az egész napos lustálkodást, számtalan aktív tevékenység közül válogathat.
Snorkelingezés pipával és maszkkal a házi zátonyon, vagy búvárkodás a csodálatos vibráló korallok között. Vagy versenyt rendezni, hogy az éjszakai horgászaton ki fogja a több halat. De izgalmas élményeket kínál a dhoni hajókázás naplementekor, ahol a lemenő nap sugarainak csodálatos színeiben gyönyörködhetünk. Ahogy a napsugarak a természet színein játszanak örök emlék marad.

Az üdülőszigetek mindezek mellett nászutas lakosztállyal, gyümölcskosár és bor vagy éppen pezsgő bekészítésekkel kedveskednek nászutasaiknak.

Néhány helyen a nászutas lakosztály a vízé fölé cölöpökre épült, a parttal semmi nem köti össze, kizárólag csak kishajóval lehet megközelíteni.

Ha egy szerelmespár igazi különlegességre vágyik akár az esküvőt is megtarthatja. Számos esküvői programcsomag közül lehet válogatni, amit azonban fontos tudni, hogy Maldív-szigeteken az esküvő nem hivatalos, Magyarországon nem fogdják el, nem lehet honosítani.
Ezek a szertartások szerelem megújító ceremóniák, ettől függetlenül egy igazi életre szóló élményt kínálnak.

Esküvői csomagajánlatok: www.jetwing.hu